Beurt Fabia: wel/niet bougies?

Sk_Hans

Forumguru
De Fabia van mijn vrouw heeft binnenkort een APK nodig en moet dan ook meteen een beurt krijgen. De auto is van Jan 2015 en heeft in de afgelopen vier jaar net geen 20.000km gereden. In principe staat de auto op long-life en heeft ook de olie daarvoor.

Ik was dus van plan een long-life (30.000km) onderhoud te laten doen. De bougies zijn nu dus vier jaar oud maar zitten er pas 20.000km in. Als ik naar de brochure van Skoda kijk heeft de auto volgens mij alleen een grote (30.000km) beurt van 199 euro nodig en verder niets. Interieur en luchtfilter doe ik zelf wel even. Kost mij ongeveer 15 euro en kwartier werk ipv 2x 39 euro bij garage.

En ja hoor. Net gebeld met de garage voor een afspraak. "Nou meneer, wij vinden dat deze auto een grote 60.000km beurt nodig heeft. Dan worden ook de bougies vervangen (99 euro). En ook moet de remvloeistof vervangen worden (is 2 jaar geleden bij 10.000km ook al gedaan)". Volgens de garage zou de beurt van 199 euro dus op zo'n 500 euro komen.

No afgesproken dat alleen remvloeistof erbij komt. Beurt koste dan 289 euro.
"Maar dan voert u het onderhoud niet volgens schema uit en dan komt de Skoda pechhulp te vervallen."

En dan vragen ze zich af waren mensen een hekel krijgen aan auto bedrijven.....
 
Laatst bewerkt:

Captain Hook

Forumguru
@Sk_Hans
Zie mijn ervaringen: https://www.skodaforum.nl/forum/i/vakgarage-noordersluis-lelystad.36840/
met zowel de Skoda als de non-Skoda garages...

Tja, dat van die remvloeistof. Zelfs al staat je auto vrijwel stil, na een paar jaar is het toch raadzaam om die te vervangen.
https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/auto-onderdelen/remvloeistof
https://nl.wikipedia.org/wiki/Remvloeistof
DOT3/DOT4 is hygroscopisch; m.a.w. die trekken water aan.
En in je Skoda zit een type DOT4 remvloeistof. En een litertje (b.v Brembo) remvloeistof kost amper 6 euro.

En voor bougies de hoofdprijs betalen bij de Skoda dealer? Ga gerust je gang, als je van mening bent dat je auto daardoor veeeeel beter en veeeeel zuiniger loopt. :jaja:;)
En Skoda pechhulp? Tja, die heb je vaak ook al bij andersoortige verzekeringen of als je ANWB lid bent.
 

Sk_Hans

Forumguru
Tja, DOT4 remvloeistof heb ik hier thuis nog een paar liter staan (netjes verzegeld). Een tijd geleden gekocht voor mijn hobby auto waar ik zelf het hele remsysteem vervangen heb. Maar aan de Fabia van mijn vrouw wil ik eigenlijk liever niet zelf gaan klooien. Bijvullen oke, maar liever niet vervangen en opnieuw ontuchten. Normaal zou je volgens mij na een jaar of vier de remvloeistof moeten verversen. Maar dat is dus twee jaar geleden ook al gedaan.

Garage bedrijven zijn volgens mij tegenwoordig gewoon totaal gericht op leasebakken waar het de berijder niets interesseert wat er allemaal op de factuur komt te staan, zolang het maar geen invloed heeft op de bijtelling. :pardon:
 

DB200

Lid
Dus 90 euro extra voor de remolieverversing? Dat klopt niet, volgens de Skoda website mag de dealer hiervoor 59 euro in rekening brengen.

Met 20.000km reed ik gewoon nog even door op deze bougies, tenzij de auto extreem veel korte ritjes heeft gemaakt.
En voor die paar honderd euro kan een ANWB pechhulp wel uit.

Onze ervaring is dat als je buiten kantoortijden de Skoda pechservice belt, de Wegenwacht komt voorrijden. Dus dan kun je maar beter gelijk hier lid van zijn, toch?

Na 10 jaar dealer-frustratie zijn we overgegaan naar een VAG-specialist. Bevalt goed.
 
Ter informatie geef ik enkele prijzen van de firma ATU (Duitsland ongeveer 600 filialen)
- Complete inspectie met olie LL en filters 200 e(Pechhulp blijft behouden)
-Alleen olie verwisselen met LL CASTROL 05w30 + FILTER 90 e
- remolie verwisselen- 45 e
- LL BOUGIES hebben een theoretische levensduur van minstens 80000 km, om praktische reden geeft Skoda een
levensduur van 60000 km, waarom sommigen aanraden om deze reeds op 20000 km te vervangen is een raadsel?
Prijzen van één LL bougie Bosch varieéren tussen 9 e (internet) en +- 25 e .
-Voor mijn pechhulp heb ik een assistance verzekering en laat ik mijn onderhoud uitvoeren bij een klein familiebedijf !
 

Captain Hook

Forumguru
ff een paar opmerkingen:

Het is remvloeistof, geen remolie... ;)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Remvloeistof

En wat betreft het wisselen van die LL bougies; ja, dat moet wel heel iets bijzonders zijn bij de Skoda garage.
Volgens hun eigen prijslijst:
https://www.skoda.nl/-/media/skoda/...-brochure-onderhoudsprijzen-fabia-online.ashx
Kost het bij de Fabia I 89 euro,
bij de Fabia II 99 euro
en bij de Fabia III maar liefst 135 euro.
M.a.w. de auto's worden zo veel 'beter', dat er ook 'betere' prijzen gerekend worden... :D
 

Chatslet

Forumguru
Misschien eens een andere garage zoeken? Remvloeistof kan ik begrijpen, die moet je gewoon op tijd vervangen. Longlife beurt lijkt me verder gewoon voldoende. Anders laat je er iridium bougies in zetten, hoef je ze voorlopig helemaal niet meer te vervangen.
 

haassie

Forumguru
Pechhulp en afslepen .....krijg je die ook niet bij de ANWB?....daarnaast vraag ik me af als je deze auto inruilt de dealers dan ook al deze werkzaamheden uitvoeren omdat zij vinden dat dit moet.....ehhhh nope.
 

Sk_Hans

Forumguru
Door omstandigheden kon de eerder geplande beurt niet doorgaan en kon ik alleen vandaag nog terecht. Vanochtend dus naar de dealer voor de grote beurt en APK van de Fabia van mijn vrouw. Vervangende auto kon helaas niet. Dan moest ik voor een hele dag een auto huren. Dus dan maar in de showroom blijven wachten en wat nieuwe auto's kijken en gezellig kletsen met de verkopers. Duurde alles bij elkaar iets meer dan een uur.

Toen ik aangaf dat de remvloeistof 1,5 jaar geleden al vervangen was en me dat nu eigenlijk niet opnieuw nodig leek (vanwege kosten en milieu), kreeg ik in eerste instantie te horen dat die elke 2 jaar vervangen moest worden (59 euro). De mobiliteitsgarantie zou al vervallen omdat ik niet na 20.000km de bougies wilde vervangen voor 99 euro. Om al te veel gezeur te vermijden gezegd dat ze de remvloeistof wel konden vervangen.

Terwijl ik zat te wachten, kwam na een tijdje een andere baliemedewerker naar me toe en vertelde dat hij het verhaal gehoord had. Hij was het eigenlijk wel met me eens dat het een beetje zonde was om bougies en remvloeistof nu al (weer) te vervangen. Hij stelde voor dat niet te doen en de mobiliteitsgarantie ook gewoon te handhaven. Beurt en APK kostten uiteindelijk 230 euro ipv de telefonisch opgegeven bijna 500 euro.

Dat is nou netjes en een goede service!
 

HarrieSkoda

Forumguru
Schijnbaar kan het dus allemaal nog wel @Sk_Hans .

Kennelijk zijn er nog wel eerlijke mensen. Wel jammer dat er pas nadien iemand vanachter de balie naar je toe komt gelopen om dat te zeggen..
 
Bovenaan Onderaan