bandenformaat Citigo

Fleu

Lid
Mijn banden (Bridgestones 185-55-15 inch) zijn aan vervangen toe, heb inmiddels via internet een bestelling geplaatst. Er komen nu Vredesteins onder, vanzelfsprekend heb ik dezelfde maten aangehouden. Die banden zitten om zwarte Citigo-sportvelgen, volgens mij (ik ben niet de eerste bezitter) zijn ze af-fabriek.
Nu zit ik echter met een vraag. Op internet zocht ik uit nieuwsgierigheid (ik ben geen techneut) de verklaring van die maten op. 15 inch is de diameter van het wiel. 185 mm is de bandbreedte. Die 55, zo begrijp ik, is het aantal procenten waarin de hoogte van de band zich verhoudt tot de breedte van de band. Simpel gezegd: als de band 18,5 cm breed is, dan is de hoogte van velgrand tot de bandrand (55% van 18,5) dus ruim 10 cm. Maar nu komt het: bij mijn huidige Bridgestones is de bandbreedte inderdaad 18,5 cm, maar de bandhoogte ong. 8 cm...
Vraag 1: heeft iemand een verklaring hoe een 185-55-15inch band een bandhoogte van 8 cm kan hebben?
Vraag 2: Stel dat die nieuw bestelde banden (ook 185-55-15inch) wel een hoogte hebben van ruim 10 cm, passen die wel in de wielkasten en is het rijgedrag niet geheel anders.
Natuurlijk ga ik die vraag ook voorleggen aan de bandenspecialist, maar ik wou het nu - zondagochtend - toch ook maar even in de groep gooien. Misschien hebben sommigen hier ervaring mee.
 

Tees

Donateur
Er zit wel enig verschil tussen verschillende banden, maar 2 cm is wel erg veel. Hoe heb je gemeten? Want ik neem aan dat je nu een set banden op velgen hebt, en evt een losse set banden? Kan best wat verschil in zitten als je die allebei meet.

Maar zelfs áls het 2 cm verschil is, zal dat echt geen problemen geven hoor. Verlagingsveren zorgen ook voor verlaging van 2-4 cm (en schroefveren nog meer), dat gaat over het algemeen prima.
 

Peter-036

Forumleiding
Moderator
De band ligt ook nog een anderhalve centimeter (of iets meer) in de velg, je hebt waarschijnlijk gemeten tot de rand van de velg.
Daar vind je dan de door jou gevonden afwijking.
 

Fleu

Lid
Dank voor je reactie, Tees. Overigens bezit ik slechts 1 setje (zomer)banden.
Wat ik eigenlijk gewoon niet begrijp, is hoe het kan dat een bandenmaat 185-55-15 een bandhoogte van 8 cm kan hebben? Want dat zou (zie mijn eerste post) eigenlijk ruim 10cm moeten zijn.
 

Fleu

Lid
Peter-036, dank voor je bericht. Dat zou inderdaad de verklaring kunnen zijn. Maar ik las ergens op een website dat die bandhoogte gemeten moet worden 'vanaf de velgrand'. Mijn conclusie is dat de maat dus bepaald wordt door hetgeen zichtbaar is.
 

Peter-036

Forumleiding
Moderator
Meet de totale diameter van je velg eens op, die is ongetwijfeld meer dan 15 inch/38,1 centimeter.
 

Captain Hook

Forumguru
't Is idd een hele puzzel, bandenmaten...

Hier vind je zowat alle mogelijke info hierover:


en hier:

doorsnede_van_een_band_NL_1.png


A Bandbreedte
B Sectiehoogte
C Velgdiameter
D Belaste straal statisch
E Diameter
F Velghoornhoogte
G Velgbreedte
H Bolling (ET-waarde)
 

Tees

Donateur
Wat ik me alleen afvraag: de bandenmaat staat op de band, die heb je gepost. Waarom zou je daar dan nog aan twijfelen? Bridgestone zal echt geen banden verkopen die niet voldoen aan de maatgeving. Los natuurlijk van het willen weten, dat snap ik heel goed :-)
 

Fleu

Lid
Ik geloof dat ik eruit ben. Ik ben uitgegaan van een illustratie als hieronder. (Eigenlijk een duidelijker tekening, maar die kan ik niet zo gauw terugvinden.) Het leek me daardoor dat de bandenhoogte het zichtbare deel boven de velg is. Maar zoals de illustratie van Captain Hook laat zien, hoort ook het deel dat in de velg zit bij de bandhoogte.
In mijn geval is dat deel vermoedelijk zo'n 2 cm hoog, wat het verschil maakt tussen de door mij berekende (55% van 185) bandhoogte (ruim 10 cm) en de visuele hoogte (8 cm). Het is meteen ook de bevestiging op de correcte verklaringen die Peter-038 had gegeven.
Dank aan allen voor reacties en advies.
 

Bijlagen

  • hoogte-band.jpg
    hoogte-band.jpg
    3,6 KB · Weergaven: 3
Laatst bewerkt:

Fleu

Lid
Wat ik me alleen afvraag: de bandenmaat staat op de band, die heb je gepost. Waarom zou je daar dan nog aan twijfelen? Bridgestone zal echt geen banden verkopen die niet voldoen aan de maatgeving. Los natuurlijk van het willen weten, dat snap ik heel goed :-)
Ik wilde het idd gewoon weten. Maar daar kwam, geef ik toe, ook een ietsje ongerustheid bij. Ik zou nml. esthetisch gezien niet graag ineens op hogere banden willen rijden.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Tees

Kanerr

Forumguru
Daarbij zijn je banden ook een aantal mm afgesleten ;)

Maar ik zal het leuker maken, ieder merk hanteert andere breedtes voor dezelfde specificaties. Vooral Michelins bijvoorbeeld zijn bredere banden dan de rest.

Ik heb vrienden die bijvoorbeeld een 235/35/19 band hebben gekocht van Michelin PS4S waarbij ze 245 hebben gemeten terwijl dit toch echt daadwerkelijk 235 moet zijn.

Dus ja, het blijft lastig maar met een niet aangepast onderstel zal je er geen problemen mee hebben hoor @Fleu :) Vredestein is ook een erg prettig merk dus dat zal je ook merken.
 
Bovenaan Onderaan