Autoradio in de nieuwe Skoda Octavia 2

johan

Nieuw lid
Weet iemand of je een standaard autoradio zelf kan inbouwen in de nieuwe octavia? Van de dealer kreeg ik te horen dat, dit vrij moeilijk is en dat dit ongeveel 200 euro aan materiaal kost. Tevens ben ik geintresseerd of op goedkopere manier aan een skoda Stream of Audience autoradio gekomen kan worden. Via de dealers zijn deze zeer duur. (vanaf 485 euro)
 

VEEJAY

Forumguru
Hallo Johan.

Advies 1: Niet meer naar die dealer want het is een oplichter alstie jou deze informatie opgeeft. Zeer triest dat een dealer dit durft.

Ter illustratie:
Mijn nieuwe Octavia-> Afgesproken dat dealer radio en subwoofer + bekabeling GRATIS GRATIS GRATIS overbouwd. Fluitje van een cent omdat het niet moelijk is en materiaal (afdekplaatje) kost bijna niets.
 

Dutch4x4

Senior Member
Enige nuance: VJ, jouw dealer bouwt jouw radio gratis voor je in, maar dat betekent niet dat het voor hem gratis is! Hij heeft gewoon aangeboden die kosten te dragen als part of the deal.

Je hebt inderdaad wel wat spul van de Halfords nodig om een niet-VAG-radio in te bouwen. Daarna moet je nog wat draden uit de kabelboom omzetten, anders werkt 't niet. Lees dit forum er maar op na:

http://www.briskoda.net/forums/f31-my-ice.html

Maar dat 't 200 euro kost? Nee, eerder een paar tientjes maximaal.
 

johan

Nieuw lid
Bedankt voor je antwoord VEEJAY.

Alleen je conclusie gaat iets te snel:
Ik krijg de auto via de LeaseMaatschappij zonder autoradio.
Dus ik moet zelf op pad gaan om een autoradio in te laten bouwen of dit zelf te doen. Het laatste wordt mij zeer afgeraden, omdat dit volgende de dealer niet zelf gedaan kan worden. (Aanmelden bij boardcomputer werd mij verteld).
Het inbouwen plus een omzetter kost totaal ongeveer 200 euro.
 

Dutch4x4

Senior Member
Materiaal plus arbeidsloon. Tja, dan klinkt 't weer heel logisch... Sterker nog, volgens mij stond er ook zo'n bedrag op de verkoopbon voor mijn auto.

Maar goed, Johan, je zou je dus nog kunnen aanmelden op briskoda.net en daar in het myICE-forum vragen hoe je het zelf moet doen. Scheelt je weer wat centen...
 
Ik hoop dat je nog geen beslissing genomen hebt want ik heb dat wel gedaan en er een gratis radio/cd speler van Skoda er bij gekregen. Ben je meteen van het probleem af.

Dus gewoon naar de dealer gaan (die van mij zit in Almere) en tijdens het maken van de offerte vragen of die radio er gratis bij kan. Dat doen ze dan achteraf dus je fiscale waarde gaat ook niet omhoog met 485 euro. Als ze dat niet willen dan gewoon naar een ander dealer gaan, er is er altijd wel eentje die ja zegt.

Succes!!!
 

smg

Lid
Als geluidskwaliteit belangrijk voor je is: mij valt de radio/luidsprekers tegen. Ik heb de radio met 6 cd-wisselaar en 8 boxen (is dat de Audience?) maar vind het geluid tegenvallen. Ik had hiervoor een Seat Leon, ook met 8 speakers, dat geluid was véél beter. Blijkbaar zijn die boxen ergens in het VAG-concern kwijt geraakt...
 

Alex

Nieuw lid
De kwaliteit van de spekers binnen het VAG concern is niet te peilen. In mij Golf waren de 8 speakers af fabriek top kwalieteit, in mijn huidige Seat Ibiza zijn de 8 speakers een heel stuk minder.
Nu maar hopen dat de 8 speakers in mijn nieuwe octavia combi van goede kwaliteit zijn.
Volgens mij pakken ze gewoon wat er op de plank ligt en monteren ze die dan maar!
 

VEEJAY

Forumguru
Ik deel jullie mening, ik had proefgereden met een Octavia met die speaker upgrade (ik geloof naar 12 totaal).

Ik vond het tegenvallen in vergelijking met mijn Toledo (8 speakers).

Ik hoop dat de subwoofer en radio die ik heb bij mij wat goedmaakt, anders moet ik maar eens kijken of ik zelf een upgrade van de speakers kan doen.

Tis trouwens ook bij Peugeot 407 en S40 belabberd, daarom ben ik blij dat ik in de octi zelf een radio kan inbouwen. :-)
 

VEEJAY

Forumguru
De 8 speakers uitvoering voldoet prima, maar dan niet met de standaard Skoda radio dan. Die levert te weinig vermogen is mijn idee.
 
De (Philips)speakers in de Octavia zijn dezelfde als die gebruikt worden in andere VAG-produkten zoals de Golf (V), Audi en Seat en zijn op zich helemaal niet slecht. Het slechte geluid bij Skoda zit hem geheel in de plaatsing van de speakers en de grootte van de klankkast. Beide zijn bij de Octavia II zeer beroerd geregeld. Plaatsing van de speakers direct naast de stoel... hoe verzin je het! Als je er naast zit valt het geluid in het niet terwijl die tweeters precies op oorhoogte in je oren zitten te tetteren...

En de speakers zijn veel te diep (wel 10cm) in de deuren geplaatst, zodat er nauwelijks klankkast overblijft. Ja mensen, hier is echt over nagedacht. /forum/images/graemlins/frown.gif

Ik heb dure Focal speakers gekocht bij een zeer goede caraudiospecialist (Ron de vries uit Zwaag) die in de winkel echt perfect klonken, maar eenmaal ingebouwd nauwelijks beter klinken dan de standaard speakers. Hier heb ik toch behoorlijk spijt van, puur omdat het nauwelijks beter is geworden. Met inbouw kwam dit toch op zo'n dikke 275 Euro.

Ik baal dus wel van het matige geluid in de Octavia II. In mijn Golf had ik gewoon een goed geluid, dus het valt allemaal erg tegen. Tot overmaat van ramp stoort de verlichting ook nog eens op mijn radio. Er is een hoge bromtoon hoorbaar wanneer ik de verlichting aanzet, ook de stadsverlichting, dus het is niet de Xenon-hoogspanning die dit veroorzaakt! De auto is vandaag de hele dag bij de dealer geweest en die zegt dat het aan mijn radio (JVC) ligt. Dezelfde radio heeft het anders altijd perfect gedaan in de Golf zonder enig stoorgeluidje. Maar de dealer zegt een Sony te hebben aangesloten die niet stoort. Dealer wil me verder niet meer helpen.

Dit is toch iets wat ik zal meenemen in een aankoopbesluit van een volgende auto.
 

Dutch4x4

Senior Member
Dan heeft Skoda helaas niets geleerd van de ervaringen met de Octavia I. Ook daarin hebben de speakers te weinig klankkast; sterker nog, ze zitten aan de achterkant tegen de deur aangebouwd, waardoor die op hoog volume kan meetrillen. Veel mensen zaagden daarom het isolatiemateriaal eromheen maar weg. Ook de tweeters zaten daarin op dezelfde plek, ook al klaagden veel mensen daarover (en lieten ze die soms zelfs uitschakelen).

Gelukkig ben ik geen audiofiel. Voor mij voldoet de standaardoplossing van de O1.
 

VEEJAY

Forumguru
Ik moet na een weekje Octi2 bekennen dat de tweeters vrij schel klinken /forum/images/graemlins/blush.gif , is dit bij jou beter JazzyB?, dan wil ik deze gaan vervangen want dit is gewoon slecht.
 
De tweeters zijn vooral zo schel omdat ze zo gericht op het hoofd op "oorhoogte" gemonteerd zijn terwijl de gewone speakers achter onderin de deuren zitten. De balans tussen deze twee is dus ver te zoeken. Met de Focal composet is dat wel verbeterd, maar door de beroerde plaatsing van de tweeters is het nog steeds schel, terwijl de tweeters van de Focal set de minst schelle waren in de winkel (en ik heb er in de winkel echt veel beluisterd)

Dus je tweeters vervangen heeft niet zo veel zin. Beter kun je de tweeters uitschakelen en coaxiale speakers (met ingebouwde tweeters) in de deuren plaatsen. Maar verwacht geen goede basweergave. De bas opendraaien op je headunit heeft niet veel effect en heeft alleen als gevolg dat je deuren gaan rammelen. Voor een betere basweergave heb je echt een subkistje nodig.
 

Dutch4x4

Senior Member
</font><blockquote><font class="small">Citaat:</font><hr />
De tweeters zijn vooral zo schel omdat ze zo gericht op het hoofd op "oorhoogte" gemonteerd zijn terwijl de gewone speakers achter onderin de deuren zitten.

[/ QUOTE ]

Ook dat is een veelgehoorde klacht over de O1. Maar omdat de O2 een evolutie van de O1 is, heeft Skoda kennelijk geen fundamenteel andere keuzes gemaakt qua audio.

Behalve dan de plek van de basspeakers voor! Ik zie nu op interieurfoto's dat die in de O2 áchter de kaartenbakken zijn geplaatst - dat is zo mogelijk nog erger...

Maakt de kaartenbak weer wél handiger bereikbaar. /forum/images/graemlins/grin.gif
 

higgy

Forumguru
Weet een van jullie inmiddels of er inderdaad een nieuw din-maskertje komt voor achteraf ingebouwde radio's? Een van jullie schreef dat meen ik. Het eerste type masker sluit toch vrij lelijk aan?
 

VEEJAY

Forumguru
Ik heb het tweede type, maar wacht met smart op een derde type (komt volgens mijn dealer binnenkort speciaal van Blaupunkt). Type 1+2= niet mooi.

VJ
 
Bovenaan Onderaan