Aircolucht stinkt

OctaviaWest

Actief lid
Zondag was het hier 19 graden, auto had in de zon gestaan en dus had ik voor het eerst na de winter de airco weer nodig. Lekker koel, maar hij geeft helaas een onaangename (beetje bedorven) geur af (enkel wanneer ik koude lucht vraag, de verwarming stinkt niet). Zou dat een onaangename substantie (ik lees hier en daar over schimmel) zijn die zich op de condensor heeft opgebouwd? Ik heb al 15 jaar auto's met airco maar het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak.

Het is nu niet echt supervreselijk, maar het is wel genoeg om me op te vallen. En het vermindert ook niet met een tijdje te laten blazen, dus ik wil het graag opgelost hebben.

Zou ik daar zelf iets kunnen aan doen of wordt het een ritje richting garage (met het nodige breekwerk en kosten)? Heeft iemand tips?
 

OctaviaWest

Actief lid
Nee, het lijkt me ook niet iets dat ik zelf kan doen. Heb de handleiding doorlezen, en het enige filter waarover ze het hebben is het roetfilter.

Zou de stank van het interieurfilter kunnen komen?
 

Cordoba

Forumguru
Inderdaad begin eens met een vers interieurfilter (en gelijk even het vuil rondom het filter weghalen).
 

Altos

Banned
Onze dealer heeft dat na 1 1/2 jaar gedaan bij een beurt, nog nooit stinkende airco gehad (in combinatie met climate control)
 

DannyG

Forumguru
In het verleden heb ik twee auto's met airco gehad die daar ook last van hadden. Het is gestopt op het moment dat ik van de toenmalige garagist de raad kreeg om de airco iedere keer bij gebruik een tijd op maximale koeling te zetten zodat "het condenswater onder de wagen uit gutste" (waren zijn woorden). Het gutsen heb ik nooit vast kunnen stellen, maar het klopte wel.

Ook in onze huidige Audi A6 komt het soms voor, zeker na het eerste gebruik na de winter. Het is echter een korte tijd, daarna is het voorbij.

Misschien heb je er wat aan ;).

Groetjes,

Danny
 

Canon-Eye

Forumguru
kost ook niet veel
Het interieurluchtfilter (koolstof, naar het schijnt) voor m'n Fabia is net vervangen, €37,35 excl. BTW volgens de nota.

Volgende week ga ik overigens naar een auto-airco-specialist die de climate control een grondige beurt gaat geven.
Niet dat er nu merkbare problemen zijn, maar na 5 jaar en 120k km mag het wel een keertje, om gezeur te voorkomen.
Voordeel: het filter hoeft niet opnieuw te worden vervangen.
 

OctaviaWest

Actief lid
In het verleden heb ik twee auto's met airco gehad die daar ook last van hadden. Het is gestopt op het moment dat ik van de toenmalige garagist de raad kreeg om de airco iedere keer bij gebruik een tijd op maximale koeling te zetten zodat "het condenswater onder de wagen uit gutste" (waren zijn woorden). Het gutsen heb ik nooit vast kunnen stellen, maar het klopte wel.

Dat is inderdaad misschien de manier om zonder de boel open te gooien, de condensor (passief dan) af te spoelen. Bij de eerstvolgende warme dagen laat ik 'm eens goed werken. Is meteen ook een goeie manier om het interieur te drogen dacht ik zo (geeft dan misschien minder kans op aangedampte ruiten bij regenweer).
 

Canon-Eye

Forumguru
minder kans op aangedampte ruiten bij regenweer
Dit kun je ook bereiken - of minstens bevorderen - door je ruiten aan de binnenkant met enige regelmaat goed schoon te maken. Bijvoorbeeld met een scheut ammonia in koud!!! water. Op schone, vet- en kunststofweekmakeraanslagvrije (3x woordwaarde) ramen zitten geen condensatiekernen waardoor ze minder snel beslaan.
 
Ik haak even in op dit bestaande topic;

De airco in onze O3 ruikt war muf als ik deze inschakel, na een paar minuten is het weg en als de airco uit is komt het weer even terug.. bekend patroon; dit is gewoon de schimmelvorming op de condensor. Dus daar ga ik wat aan laten doen.

Ik las elders iets over filters van de airco zélf. Dus niet het interieur filter, deze is trouwens recent vervangen voor een K&N uitwasbaar interieurfilter.

Maar weet iemand of er in het airco systeem elders nog filters zitten welke zouden kunnen worden vervangen of is dit niet juist.?



Dan nog even over het droog rijden..
Wat ik altijd deed was 10 minuten voor aankomst de airco uit en dan de ventilator stand hoger zetten om de boel droog te blazen. Maar nu lees ik hier dat je juist de airco aan moet laten en op maximaal koelen moet zetten? Wat is nu de juiste manier want door de airco aan te houden krijgt de condensor toch geen kans om te drogen als de auto vervolgens geparkeerd word?
 

OctaviaWest

Actief lid
Na mijn post van vorig jaar heb ik enkele maanden nadien het interieurfilter vervroegd laten vervangen en de condensor met schuim laten reinigen. De mecanicien gaf me de raad om af en toe de verwarming goed hoog te zetten. Schimmels houden van koude vochtige ruimtes, en als je ze af en toe warm en droog maakt (wat gebeurt als je de verwarming hoog zet) dan blijven de nare geurtjes weg. Intussen deze goede raad indachtig al een paar keer de boel goed opgestookt en dat lijkt inderdaad te werken. Dus ik vermoed dat deze goede man gelijk had.
 

turboturbo

Forumguru
Maar weet iemand of er in het airco systeem elders nog filters zitten welke zouden kunnen worden vervangen of is dit niet juist.?
Klopt er zit een filter tussen de condensor en de compressor ergens dacht ik.

In sommige condensors zit die ingebouwd en is apart vervangen (advies is elke 2 jaar) haast net zo duur als een nieuwe condensor ivm arbeids uren. Niet altijd fatsoenlijk te doen dus....
 

boontjeRS

Forumguru
Ik had ook last van geurtjes. Pollenfilter gekocht in een auto zaak 31 euro en zelf vervangen. Moest normaal gesproken op 60000km vervangen worden maar toch zelf eerder gedaan. Geurtjes zijn weg.
 
Inmiddels 2x geweest bij de dealer. Eerste keer is er met een wynns automatic systeem met ozon en aircoclean een reiniging uitgevoerd maar dat heeft niets geholpen.. tweede keer zijn ze met een slang en spul door de leidingen en de verdamper geweest.. dat lijkt nu wel goed te zijn geweest.. moet even aankijken wanneer de frisse geur van de reiniging weg is maar als ik nu de airco aan zet ruik ik iig niks dus lijkt goed te zijn.


Ik heb climatronic. Volautomatische airco dus.
Dealer adviseert het ding áltijd aan te hebben. Wat doen jullie ?
Lijkt mij dat de airco constant aan voor het verbruik niet echt gunstig is? Volgens dealer maakt dat niet zoveel uit. Misschien een tiende liter op een tank volgens hem. Vroeger was dat wel zo zij hij. Maar met de moderne auto's van nu maakt dat naar zijn zeggen niet veel uit..

Maar; als ik hem constant aan laat; dan moet ik hem toch wel steeds 10 minuten voor aankomst wel uitzetten lijkt mij? Dan kan ik hem toch ook net zo goed niet aan zetten? Ben het even kwijt wat het beste te doen is...
 

Rallye

Forumguru
Degenen die er verstand van hebben zeggen inderdaad dat je het risico op geurtjes beperkt als je de airco vijf minuten voor aankomst uitzet. Volgens sommigen is dit inherent aan het systeem, voor anderen (waaronder ik) een ontwerpfout: als je automatische airco hebt kan het niet zo zijn dat deze stelselmatig handmatige ingrepen (zoals uitzetten) vraagt. De opmerking van je dealer is denk ik vooral gericht op klanten die de airco bijvoorbeelde de hele winter uit hebben staan, onder het motto "het is koud, dus heb ik de airco niet nodig". Dan kunnen er zaken uitdrogen/vastlopen.

Ik vind rijden zonder airco uiterst onprettig. Ik neem daarom het risico op geurtjes en het meerverbruik (kijk eens op https://www.anwb.nl/auto/themas/x-nieuws/airco-worden-zuiniger-popup) voor lief en rij altijd met de climatronic aan. Sinds ik een auto met airco heb (oktober 1999) heb ik een aantal malen last gehad van geurtjes. De geurtjes waren echter altijd na een paar dagen weer weg.
 

0ri0n88

Forumguru
Heb de airco altijd aan staan. Verbruik is nihil en de temp veel aangenamer. Nooit last gehad van stinkende airco en in de winter nooit beslagen ramen.
Als het serieus in verbruik zou schelen ga je dat weer terug betalen in extra onderhoud en nare geurtjes.
Wel om het jaar servicen en evt. opnieuw vullen.
 
Laatst bewerkt:

ronald_j

Actief lid
Even inhaken op dat vastlopen. Hoe zit dat eigenlijk met zo'n airco met variabele opbrengst? Draait die nie altijd mee, ook als hij uitgeschakeld is?
 
Bovenaan Onderaan