Aircodiagnose met infraroodthermometer

oco1979

Forumguru
Aircodiagnose met infraroodthermometer
Werkplaats & Onderhoud 656

Het wordt volgens het weerbericht vandaag een warme dag met middagtemperaturen van 19 tot 22 graden. In de loop van de dag breekt de zon door. De auto-interieurtemperatuur kan daardoor lekker oplopen, tijd om te profiteren de koele lucht uit het aircosysteem. Maar als de klant de airco inschakelt, blijkt dat het systeem niet werkt. Wat nu?

Measuring-Temperature-272x153.jpg

Met een digitale infraroodthermometer kun je componenten in het aircosysteem controleren.
Of het aircosysteem goed werkt, hangt af van de drukken in het systeem. Door de temperatuur van verschillende componenten te meten kun je problemen opsporen. Airco-onderdelenfabrikant Nissens legt uit hoe het werkt: “Elk onderdeel in het in het aircosysteem heeft een bepaald temperatuurbereik voor de juiste werking. Zo hoort het oppervlak van de verdamper tussen de 0 en 5 °C te zijn. En de leiding tussen de condensor en filterdroger tussen de 30 en 50 °C.”

Vulhoeveelheid ok? Dan meten

Nissens helpt autotechnici met praktische gegevens over de juiste temperatuur van aircocomponenten.

Een probleem met het aircosysteem oplossen begint bij de klant. Wanneer heeft het systeem voor het laatst onderhoud gehad en wat zijn de klachten van de klant? “Controleer of de vulhoeveelheid koudemiddel klopt. Start de motor en laat hem stationair draaien terwijl de airconditioning op de maximale stand staat. Zorg ervoor dat alle ventilatieroosters geopend zijn. Zodra de motor zijn bedrijfstemperatuur bereikt heeft kun je met een digitale infraroodthermometer aan de slag.”

Hulp bij aircostoring
Is de temperatuur hoger dan aangegeven in de tabel? Dat kan verschillende oorzaken hebben. “Denk aan een onjuiste hoeveelheid koudemiddel, teveel lekdetectiemiddel, verstoppingen of niet goed werkende componenten. De condensor kan bijvoorbeeld vervuild of beschadigd zijn”, zegt Nissens. In een technisch bulletin van de fabrikant vind je meer informatie over mogelijke oorzaken. Ook de Nissens-website helpt je verder bij aircoproblemen. In ons maanddossier wezen we je al op praktische aircodiagnoseposter.

Aircoservice, wat hoort daar bij?
Tijdig onderhoud aan het aircosysteem voorkomt problemen. Hoe dat onderhoud er uit ziet en hoe verschillende AMT-lezers dat doen, lees je in AMT 3. In het aircothema komen ook leveranciers aan het woord over het verkopen van aircoservice en de benodigde apparatuur. Ook geven Forté, Tunap en Wynn’s advies over klachten over een stinkende airco. Ben jij klaar voor het mooie weer en de daar bijbehorende aircoproblemen?

bron AMT
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan Onderaan