Airco brom

Beste Skoda specialisten,

Ik heb een vraag, vandaag heb ik mijn nieuwe tweedehandse Skoda Fabia uit 2008 opgehaald. Bij de test rit hebben we aangegeven dat er een brom in de airco/ventilatie zat. Dit werd door de verkoper afgedaan als blad in het systeem. Vandaag heb ik de wagen opgehaald en nog steeds was de brom aanwezig ondanks dat de verkoper het op zou lossen. Gelukkig erkende zij het geluid wel maar was er geen tijd meer voor onderzoek ivm vakantie. We hebben afgesproken dat we een en ander zouden aankijken en na de vakantie aLs het nodig is een afspraak maken.

Wellicht hebben jullie een idee van het probleem wat de zoektocht wellicht kan versnellen!!!
Het geluid begint bij een warme motor na een paar honderd meter na starten, wanneer de motor uit is geweest is het geluid in eerste insTantie weg. Daarna hoor je een brom, deze gaat uit wanneer je de airco van de climatronic uitschakeld. Bij inschakelen komt het weer terug. De airco koelt goed in zowel auto en manuele stand en ook de ventilator werkt oke. Als snelle test heeft de garage de airco nog weg opnieuw gevuld!

Zelf zat ik te denken aan de pomp maar heb hier geen gegronde reden voor.

Wie help me opweg?

Alvast bedankt!!!!!
 

turboturbo

Forumguru
Als het bladeren zijn is het een diepe brom in de buurt van de ventilator zelf, in het dashboard. Heb ik wel eens gehad. Even het interieur filter eruit halen, uitkloppen en terugstoppen hopelijk is het dan weg. En anders even de ventilator zelf uit- en inbouwen (10min werk voor de dealer monteur)

Wat jij beschrijft heeft verband met het in- of uitgeschakeld hebben van de airco. Ik denk dat het niets met bladeren van doen heeft.

Kun je eens testen of het geluid verband houdt met hoe hard de airco moet koelen? Dus zodra je het geluid hoort, meteen de clima even naar max koud zetten.
En een keer zodra je het hoort, de airco uit zetten. Of je dan verschil hoort.

Ps dit draadje ook al gelezen?

http://www.skodaforum.nl/forum/i/schurend-geluid-motor-1-2-tdi.19320/
 
Laatst bewerkt:
Ik heb het interieurfilter bekeken en deze is nieuw. Het geluid begint iedere keer na een paar honderd meter rijden en gaat ook iedere keer weg als de motor uit is geweest. Wanneer je de climatronic op Econ zet is het geluid ook weg en komt terug als je Econ uit zet. Vanmiddag had ik zelfs het idee het geluid erger werd bij een hoger toerental.

volgens de skodadealer (ben ik vanmiddag even langs gereden) is het inderdaad de aircopomp. Nu maar een afspraak gemaakt bij de garage waar hij gekocht is en nog Bovag garantie heeft voor reparatie.
 

RogerS

Forumguru
Ja dat heeft de garage nog een keer extra gedaan bij de aflevering maar geen verschil helaas.
Ik zou de verkoper niet op zijn blauwe ogen geloven.
Bij mij was de aircopomp ook te horen. Na het bijvullen, 40% van de koelvloeistof was na 5 jaar verdwenen, is het geluid weg...
 
Ik zou de verkoper niet op zijn blauwe ogen geloven.
Bij mij was de aircopomp ook te horen. Na het bijvullen, 40% van de koelvloeistof was na 5 jaar verdwenen, is het geluid weg...

Ik snap je punt maar kan het niet controleren. Ik ga er maar vanuit dat de garage het heeft gedaan als ze dat zeggen. Voor de reparatie gaat hij terug dus zou sowieso raar zijn dat de oplossing gaat zijn als ze zeggen dit reeds tweemaal gedaan te hebben :)

Nieuwe airco pomp, precies het zelfde gehad bij mijn octavia, is vervangen onder de BOVAG garantie.
Succes!

Ik hoop dat, dat ook bij de mijne gaat gebeuren en geen eindeloos getouwtrek.
 

turboturbo

Forumguru
In mijn geval was het meer zagend, schurend geluid niet weg na airco service (leeghalen vacuumeren, vullen de hele rataplan)

Maar als je een nieuwe compressor krijgt zul je zeer waarschijnlijk van het probleem af zijn.
 
Bovenaan Onderaan