Achterlichten branden continue na wisselen unit?

Bas1987

Nieuw lid
Beste,

Deze ochtend heb ik van mijn superb combi (2017) de achterlichtunits vervangen, zowel binnen als buiten delen, en de binnenste delen aangesloten op elektra zodat de verlichting nu mooi doorloopt.

Echter, voorheen brandden de achterlichten niet bij stand '0' en 'auto'. Nu ik de buitenste units vervangen heb branden ze ineens wel in beide standen. M.a.w. ik kan de achterlichten helemaal niet meer uitschakelen. De binnenunits heb ik aangesloten op de kentekenverlichting en schakelen keurig met de dimlichten bij donker worden.

situatie is nu dat de buitenste units dus continu branden in welke stand dan ook en dat de binnenste unit worden bijgeschakeld op het moment dat donkerder begint te worden (in stand 'auto')

Bij de buitenunits heb ik niks anders gedaan dan oude unit eruit en nieuwe unit erin.

Iemand enig idee wat hier verkeerd gaat?
 

ertromp

Forumguru
Hier gaat alles verkeerd. Je auto heeft een zogenaamd CanBus systeem met bewaking op bijvoorbeeld defecte lampen maar ook de besturing etc.
Door nu zomaar extra lampen op je kenteken verlichting aan te sluiten gaan er verkeerde weerstandswaarden en signalen op de Canbus rond.
Je zult dus met de juiste kabels moeten werken en aftakken van de bestaande kabelbomen voor de achterverlichting en eea moeten coderen middels VCDS
 

Bas1987

Nieuw lid
Ik snap wat je bedoelt. Ik heb eerst de buitenunits vervangen voordat ik de binnenunits heb vervangen. Alleen al bij het wisselen van deze units kwam dit 'probleem' naar boven en dit was een simpel 'stekkertje eruit - stekkertje erin' klus. Het wisselen en aansluiten van de binnenunits heeft dit dus niet veroorzaakt.
 

ertromp

Forumguru
Hier is zo te lezen niet iets gedaan met stekker er in en er uit voor die binnenunits. Daar is in de bedrading van jawel de kentekenverlichting blijkbaar een koppeling gemaakt
Die binnenunits zijn van een ander type betreffende lampbezetting dan de originele
 

Bas1987

Nieuw lid
Voor het aansluiten van de binnenunits heb ik inderdaad de bedrading vanaf de kenteken verlichting afgetakt. Dit is de laatste klus wat ik heb gedaan.

In chronologische volgorde:

- Buitenunits links en rechts demonteren;
- Stekker loskoppelen;
- Stekker inpluggen op nieuwe buitenunits;
- Buitenunits links en rechts monteren;
- Achterlicht brand continu, in elke stand;
- Binnenunits vervangen en aangesloten;

Zoals hierboven te lezen, is het probleem al vastgesteld voordat er ook maar iets met de binnenunits gedaan was.
 

ertromp

Forumguru
Zijn die buitenunits wel exact hetzelfde type dus zie je in de stekker wel dezelfde pinbezetting? Niet een verkeerd modeljaar gekozen?
 

Bas1987

Nieuw lid
Units zijn van hetzelfde model jaar alleen de moderne versie. Pinbezetting en stekker is exact hetzelfde.
Ik ben nog aan het googlen maar ik vermoed dat bij het wisselen van de buitenunits het systeem ineens de achterlichten op DRL heeft laten schakelen. Is dat een mogelijkheid?
 

ertromp

Forumguru
Nee dat is niet mogelijk want dat moet je echt coderen met bijvoorbeeld VCDS. Je hebt toch exact hetzelfde type terug geplaatst?
Wat versta je onder "moderne" versie? Toch iets anders blijkbaar als wat je had?
Model kan er wel hetzelfde uitzien maar.sturing als er bijvoorbeeld led ipv halogeen in zit totaal anders
 

Bas1987

Nieuw lid
Ik heb zonet de units er nog even weer uit gehad om te checken. Zowel oude als nieuwe unit zijn voorzien van:
- Achterlicht 3x led 13,5v 2,2W
- Remlicht 8x led 13,5v 5W
- Knipperlicht, normale gloeilamp
- Parkeerlicht, normale gloeilamp
Ik kom geen verschillen tegen tussen beide. Ook even wat foto's toegevoegd.

92560-b769fe63e400de9c67722774fbf9bf60.jpg
92559-03114b6b2588c44c8e323fe8e63e3daa.jpg
92558-907ed19d601a91d9f70f75e256544188.jpg
 

Wouter1

Forumguru
Als je de oude terug aansluit vertonen ze dan het zelfde gedrag als de nieuwe?
Of het originele gedrag?
 

Bas1987

Nieuw lid
Ik heb zonet ook de oude units tegelijk er weer in gehad en die vertonen hetzelfde gedrag als de nieuwe. Die blijven nu dus ook in elke stand branden.
Ik zou bijna aan mijzelf beginnen te twijfelen maar ik weet toch zeker dat in de oude situatie de achterverlichting uit stond in de stand ‘auto’ bij dag en ook uit kon bij ‘0’.
 

ertromp

Forumguru
Het kan zijn dat je lichten ook al branden in stand 0. Dat is te programmeren met VCDS. Is dat wellicht ooit gedaan? Dat heb ik zelf ook op mijn auto gedaan dan branden je achterlichten altijd mee met de dagrijlichten
 

hemi24

Forumguru
Ik denk dat wat @ertromp zegt, het geval is: je auto was waarschijnlijk al eens geprogrammeerd dat de achterlichten meebranden bij de dagrijverlichting…
 

Bas1987

Nieuw lid
Naja als dat dus het geval is: ik begrijp dat met VCDS het achterlicht is te deactiveren met DRL. Kan iedere garage dit gewoon of moet je dan naar de specialist?
 

Bijlagen

  • BE75EB20-CDA4-4FD9-B080-C11DE2451CF1.jpeg
    BE75EB20-CDA4-4FD9-B080-C11DE2451CF1.jpeg
    853,5 KB · Weergaven: 37
  • 28E9561D-B904-4A98-8F40-2F187B0E88EC.jpeg
    28E9561D-B904-4A98-8F40-2F187B0E88EC.jpeg
    608,2 KB · Weergaven: 35

hemi24

Forumguru
In principe zou de dealer het moeten kunnen (kwestie van willen en de juiste monteur erbij zien te krijgen...)
Verder zou het met VCDS of met OBD11 ook heel simpel aan te passen zijn.
 

Bas1987

Nieuw lid
Ja ik snap inderdaad het puntje veiligheid, ik let er altijd op dat m’n lampen schakelen op het moment dat t weer minder wordt.

In dit geval is alleen net even anders. De buitenste units branden dus met DRL en de binnenste niet omdat die op de kentekenverlichting geschakeld zijn. Deze schakelen pas bij op t moment dat t slechter of donderder weer wordt. Overdag met normaal weer staan dus alleen de buitenste units aan, niet dat dat dan heel zichtbaar is maar t is natuurlijk mooier als de binnenste units meedoen, dan is t één geheel.

Een andere optie waar ik over nagedacht heb is de bedrading van de binnenste units doortrekken naar de buitenste units. In dat geval heb ik wel iets meer draad nodig en moet ik iets meer bekleding lostrekken. En ook is t dan afwachten of het canbus systeem dat trekt zonder een weerstand ertussen.
 
Bovenaan Onderaan