Aanhangwagen Octavia IV

Hallo
Ik wil graag een aanhangwagen aan mijn Octavia combi 1.4 IV uit 2020 hangen. Op de RDW site zie ik bij "gewichten - aanhangwagen geremd" "niet geregistreerd" staan, en bij "gewichten aanhangwagen ongeremd" staat 0 kg.
Iemand ervaring met een aanhanger achter dit type auto ?
 
Ik heb een gewone iv (dus geen RS). Is dit verhaal ook van toepassing op de gewone iv?

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
 

hemi24

Forumguru
Bij 0 kg vermelding is het dus niet toegestaan een aanhangwagen te trekken.

Ik zou het uit oogpunt van verzekering dan ook maar niet proberen!
 
ik heb sinds 12 oktober jl. een 1.4 IV hatchback (business edition plus) met vaste trekhaak. Volgens mijn kentekenbewijs mag ik er 1500 kg geremd en 750 kg ongeremd aan hangen.
 
Mijn octavia is een combi first edition uit nov 2020 geïmporteerd uit Duitsland. Wat zou ''t verschil zijn dat jij wel een aanhanger mag?

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
 

jongetje

Forumguru
Ik 1300 geremd en 670 ongeremd. Ik heb de 1.0 etec dsg dus heb je niets aan. Achteraf een vaste haak laten monteren en volgens het plaatje max. 100kg kogeldruk. Dat vind ik wel fijn voor mijn fietsendrager voor 4 fietsen
 
ik kan je het antwoord niet geven. Misschien dat een dealer een technische vergelijking kan maken tussen beide versies. Je zou ook de RDW kunnen vragen wat nodig was om 'mijn' versie wel toe te laten. De vaste trekhaak is later door de dealer gemonteerd.
 

SteGo

Donateur
Je zou ook de RDW kunnen vragen wat nodig was om 'mijn' versie wel toe te laten.
Ik kan je alvast vertellen wat ze je dan sturen, ik heb het ook geprobeerd voor mijn Citigo waarvoor er in Duitsland gewoon trekhaken te krijgen zijn met Europese typegoedkeuring, echter het trekgewicht op mijn kentekenbewijs is 0kg.

Geachte heer /mevrouw,

Hartelijk dank voor uw e-mail. U vraagt om trekgegevens te vermelden in het kentekenregister voor het voertuig met kenteken XX-XXX-X. Voor uw voertuig is echter geen goedkeuring gegeven om een aanhangwagen te trekken.

Wat moet u doen als u trekgewichten geregistreerd wilt hebben?

Als u trekgewichten geregistreerd wilt hebben, moet er voor uw voertuig een goedkeuring tot het trekken van een aanhangwagen gegeven worden.

Een aanvraag hiervoor kunt u indienen bij de afdeling VRT-testen van de RDW in Zoetermeer.

Wat gaat de afdeling VRT-testen met uw aanvraag doen?

Deze afdeling beoordeelt uw aanvraag en gaat eventueel met u een afspraak maken voor een keuring van het voertuig op ons testcentrum in Lelystad.

LET OP! Er wordt alleen maar getest als de fabrikant toestemming geeft dat het voertuig een aanhangwagen mag trekken. U moet daarom een verklaring van de fabrikant met de door hem toegestane maximale gewichten, meesturen naar de afdeling VRT-testen.

U kunt online een aanvraag indienen.

...................

Ik ben zeer benieuwd of je een verklaring van de fabrikant (of in dit geval waarschijnlijk van PON die Skoda vertegenwoordigd in Nederland) gaat krijgen ....
 
@adquist, je zou natuurlijk op de Skoda-site bij de configurator kunnen zien welke technische overeenkomsten/verschillen er zijn met jouw geimporteerde versie. Mijn IV is in juni besteld in NL met de nodige opties maar dat laatste maakt het verschil niet.
 
Ik heb even gegoogled op typenr e8*2007/46*0355*05 (mijn typenr) , en vind diverse octavia's die wel een aanhanger mogen trekken. Snap er niks meer van....

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
 

turboturbo

Forumguru
Wat zou ''t verschil zijn dat jij wel een aanhanger mag?
Ik gok koeling.

Zoiets speelde ook met een ander nieuw Skoda model (ik dacht de Kodiaq?). Iedereen die dacht: ‘die trekhaak komt later wel’ kwam van een koude kermis thuis - ongeveer de halve auto moest omgebouwd worden. Zelfs Pon had zich hier aan gebrand want die importeert van oudsher alle wagens zonder trekhaak en legt ze er achteraf zelf onder wil het verhaal. Toen bleek dat Skoda bestelde modellen met trekhaak met een hoger koelvermogen uitrust…
 
Laatst bewerkt:
Een andere octavia (k279st) met get identieke typegoedkeuringsnr mag volgens de rdw wel een aanhanger trekken. e8*2007/46*0355*05
Ik ben geen specialist op dit terrein, maar ik dacht dat het trekgewicht aan het typegoedkeuringsnr was gekoppeld?

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
 
mogelijk dat in de tijd iets qua koeling aangepast is wat het verschil maakt? Mijn vorige Octavia (HB 1.6TDI DSG) kocht ik toen hij net uitkwam. De aflevering iets vertraagd nadat af fabriek dit model een aangepaste koeling had ivm de trekhaak. Misschien dat dit hier ook speelt.
 
Ik heb de originele "EG-ubereinstemmungsbescheinigung" bekeken.

Dat is een formulier dat door de fabriek wordt afgeleverd (nov 2020) met de specificaties van de auto.
Hierin staat niets vermeld bij het kopje trekgewichten (Anhangemasse). Dat is geen goed teken !
Ik heb ook nog even op skoda.nl gekeken in de configurator bij de 1.4 IV, en daar kan je een zwenkbare trekhaak configureren, bij de RS IV niet.

Het typenummer e8*2007/46*0355*05 is ook gebruikt voor de 1.0 etec in 2020, die mag wel een aanhanger volgens de RDW.
De auto van @Jos&MG met typenummer e8*2007/46*0355*09 (1.4 IV uit 2021) mag volgens RDW ook een aanhanger.

Mijn voorlopige conclusie is dat de 1.4 IV (productie 2020) geen aanhanger kan, en dat ze dat in 2021 modellen (behalve de RS) hebben aangepast.
Naar die aanpassing kunnen we alleen gissen (koeling, of ..... ?)
 

coppe218

Senior Member
Mijn IV is wel modeljaar 2021 (gebouwd 11-2020) en mag gewoon 1500 kg trekken. Ik denk eerder dat het fout gegaan is bij het RDW door de import. Komt helaas vaker voor dat niet alles correct wordt meegenomen.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan