1.2 TDI Greenline 145dkm Oliepomp ketting kaduuk, vastloper

Vandaag minder vrolijk bericht van mijn dealer. De oliepomp/balansas ketting is kapot gegaan (op de snelweg) en de motor is vastgelopen. Ze gaan kijken wat de importeur kan betekenen (4jr en 3 maanden oud).

Ik lees nu op dit forum dat dit vaker voorkomt, als dit een (bekende) productiefout is heb je dan als consument mogelijkheden qua vergoeding of is het eventuele coulance aanbod van een importeur take it or leave it ?

Alvast bedankt voor reacties !

Balen :((((
 

erik2907

Actief lid
Hmmm, het Europees recht zegt dat je een bepaalde levensduur mag verwachten van een product mits het voorgeschreven onderhoud is uitgevoerd zoals de fabrikant (niet Pon) voorschrijft. Coulance zou zeker mogelijk moeten zijn.
 

Chatslet

Forumguru
Gingen er geen lampjes branden dat die ketting brak? Lijkt mij dat als die ketting breekt en daardoor je oliepomp er mee ophoud dat er geen oliedruk meer is en dus je olielampje zou moeten gaan branden.
 

Cordoba

Forumguru
Allereerst welkom, al is dit een rottige manier om op het forum terecht te komen, en zoals al gezegd, je even voorstellen wordt op prijs gesteld.

Als je zelf geen verwijtbare schuld (bijv. te laat/achterstallig onderhoud, of doorrijden met brandende waarschuwingslampjes) hebt, is dit in principe iets wat de verkoper van de auto (meestal de dealer) moet vergoeden/repareren. Nu is het wel zo, dat de dealer een eigen bijdrage van je mag vragen: als je stelt dat zo'n auto/motorblok bijvoorbeeld 12 jaar en 200.000 km mee moeten gaan, en jouw auto op nu 40% van die levensduur zit, dan mag de dealer 40% van de kosten in rekening brengen: immers na een goede motorrevisie of motorwissel heb je weer een motorblok dat als nieuw is, waardoor de waarde van je auto is toegenomen. Dat is gewoon Europese wet, en bedrijven (dus ook autodealers) mogen daar niet in negatieve zin (voor de consument negatief) van af wijken, zelfs als dat in een contract is opgenomen is zo'n negatieve afwijking vaak niet toegestaan.
 

tist

Actief lid
Dat is gewoon Europese wet, en bedrijven (dus ook autodealers) mogen daar niet in negatieve zin (voor de consument negatief) van af wijken, zelfs als dat in een contract is opgenomen is zo'n negatieve afwijking vaak niet toegestaan.

Prima maar als je de wet wil toepassen blijf je in bepaalde gevallen toch in de kou staan. Hopelijk in dit geval helemaal niet natuurlijk.
 

Cordoba

Forumguru
Dat bedrijven zich niet altijd aan de wet houden (en in bepaalde gevallen vrijwel nooit) is iets anders, maar als je weet wat je rechten zijn, helpt dat vaak wel om er beter uit te komen, dan iemand die zich met alles laat afschepen.
 
Bovenaan Onderaan