€ 3.450,- voor onderhoud... [emoji33]

Mijn O3 2.0 diesel heeft 208.000 km op de teller en komt dus in aanmerking voor een nieuwe distributieriem. Daarnaast is er lekkage in het airco systeem waargenomen en heeft de lokale dealer geadviseerd om het gehele systeem (pomp, condensator e.d.) te vervangen. Dit zou bij elkaar zo'n 3.450 euro moeten gaan kosten.

Ik vind dit nogal veel geld. Hoe kijken jullie hier tegenaan?


Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk
 

Tees

Donateur
Even optellen: vervangen distributieriem zit veelal in de orde grootte 800 euro (als je de multiriem en waterpomp mee kan nemen iets duurder, afhankelijk van t motortype), ik heb vorig jaar m'n aircocondensor laten vervangen en een lekke leiding laten fixen voor 500 euro (geen pomp dus, maar als die niet kapot is of kuren vertoont hoef je m niet vervangen...), en groot onderhoud (afhankelijk van wat iemand onder groot onderhoud verstaat, dat verschilt enorm per garage en auto) zit in de orde grootte 300 euro? Bij elkaar opgeteld kom ik op 1600, met een beetje marge max 2000. 3500 is dan nog erg ver weg...

Dit allemaal prijzen bij een vakgarage, ik zou niet weten wat je met een oudere auto bij de dealer te zoeken hebt voor dit soort werk. Dit zijn trouwens wel prijzen voor m'n F1, de prijzen kunnen erg verschillen per type en motor. Maar als ik jou was zou ik eens bij een goed aangeschreven vakgarage in de buurt gaan vragen wat dit moet kosten, of een gerenommeerde VAG specialist mocht die in de buurt zitten.
 

EdK

Forumguru
Wel zou ze eens spiegelen tegen de prijzen bij deze link https://www.aircoservice.nl/prijzen/?automerk=93

En ja niet bij je in de buurt maar voor die besparing zeker wel de moeite waard dan en ook nog eens bij een airco specialist die weet waar hij mee bezig is !
En dat is van een dealer vaak te betwijfelen omdat die het er bij doen....

En dan welkom hier op forum en stel je even voor in de "meet en greet" dit word door vele trouwe leden zeer op prijs gesteld
En als je dan toch bezig bent, zet even je TAPATALK bericht in je telefoon uit, we weten nu dat je een samsung hebt maar omdat bij elk bericht te zien vinden we niet echt nodig
 

CharlesTucker

Forumguru
Ik vind dat ook nogal veel geld. Ik heb zelf deze combinatie ook eens bij de hand gehad. Lekkend airco-systeem bleek de condensor te zijn (vermoedelijk veroorzaakt door steenslag), dus alleen die is vervangen, niet het hele systeem. Ik snap dat advies van het gehele systeem vervangen ook niet, als iets lekt zoek je toch eerst uit wat er lekt, en vervang je alleen dat. Naast de airco bleek ook m'n waterpomp te lekken. Aangezien ze bij een distributieriem vervangen altijd aanraden om de waterpomp mee te nemen heb ik dat omgedraaid, en toen ook maar gelijk de distributieriem laten vervangen (ik was toch niet meer van plan om er nog 210.000 km mee te rijden). Dit alles was ontdekt bij een 180.000km beurt.

De totale rekening, dus waterpomp, distributieriem en condensor (en checken van de rest van het airco-systeem) plus het normale longlife onderhoud en APK, was 1567 euro. En dit was bij een officiele Skoda dealer (Hoogenboom Rotterdam). Het betrof ook een Octavia (2), 1.6TDi, en het was wel 5 jaar geleden, maar zo hoog is de inflatie nu ook weer niet hoop ik.
 
Laatst bewerkt:

Desperado

Forumguru
ik zou zeker ergens anders heen gaan. Een garage die bij een lek in de airco adviseert om gelijk alles maar te vervangen is alleen op geld uit. Ik zou eens kijken bij bijvoorbeeld autovakmeester, carprof, vakgarage ofzo.
 

Duijzer

Donateur
De mijne gaat morgen voor een nieuwe distributieriem, spanrollen, nieuwe elektrische waterpomp, multiriem en dynamovrijloop. Daarnaast nog de krukaskeering vervangen. Totaal 911,- ex btw.
Dan is 3500 nog ver weg om een lekkage in het aircosysteem erbij te doen. Wat lekt er, is dat uitgezocht? Als het de verdamper binnen is, is dat wel een klus, maar dan hoeft de pomp niet vervangen te worden.. Dus om een compleet systeem te vervangen omdat er ergens wat lekt lijkt me wat overbodig. Tenzij het echt op meerdere plekken lekt en de pomp vast zit, maar dat lijkt me sterk.
 
Bedankt voor alle reacties tot dusver. Het heeft me al overtuigd dat ik naar alternatieven ga kijken alvorens een besluit te nemen.

Volledigheidshalve moet ik wel vermelden dat er tijdens het vorige onderhoudsbeurt een tracer vloeistof was toegevoegd waardoor nu de lekkages zichtbaar waren. En de prijsopgave is inclusief reguliere onderhoudsbeurt met olie verversen en bandenwissel (op velg).
 
Laatst bewerkt:

Tees

Donateur
Een beetje garage voegt altijd een tracer toe, juist voor dit soort zaken. En ze zetten t systeem op vacuüm voordat ze vullen, daaraan kunnen ze meteen zien of ie lekt of niet (het vacuüm moet een bepaalde waarde halen en/of stabiel blijven bij afsluiten van t vacuüm). Als ie dan al lek bleek te zijn, hadden ze helemaal niet mogen vullen...

Lijkt me inderdaad heel wijs elders te gaan zoeken. Deze dealer doet de bijnaam stealer wel eer aan...
 

Cordoba

Forumguru
Een dealer die zulke prijzen vraagt, wil jouw auto helemaal niet onderhouden, maar durft/mag dat niet zeggen, dus schroeft ie gewoon de prijs flink op, in de hoop dat je ergens anders heen gaat, of voor dat geld een nieuwe auto koopt.
Normaal zit er in het koelmiddel van de airco al een middel dat zorgt dat lekplekken oplichten in UV-licht, dus daar hoef je niets voor te doen, behalve met een UV-lamp onder de motorkap schijnen (in een niet al lichte omgeving).

Groot onderhoud kan zelfs bij de zelfde auto flink in prijs verschillen: een 60.000 km beurt is bijvoorbeeld goedkoper dan een 120.000 km beurt, omdat er dan vaak net weer een paar extra zaken bij komen vanwege de hogere km-stand.
 
Nog even een terugkoppeling over hoe het verder afgelopen is. Op advies van een lokale kennis die actief in de autobranche is heb ik contact opgenomen met een garage in het nabijgelegen Bathmen. Ze hebben het onderhoud voor €1.200,- minder gedaan. Prima en vriendelijke service, netjes in één dag klaar (hoewel werd aangegeven dat dit waarschijnlijk niet zou lukken), gratis leenauto (Audi A4). Ze hebben er een vaste klant bij in Bathmen.
 
Bovenaan Onderaan