Skoda dealers in de Achterhoek: Verschuivingen in 2014 en onduidelijkheid..

andrehj

Forumguru
Ik kwam er (pas) vandaag achter dat er in de Achterhoek het afgelopen half jaar wel erg veel is geschoven op het gebied van VAG en vooral Skoda dealers:
  • Dago heeft de vestiging in Duiven verkocht aan Zijm. Verder verandert daar geloof ik niets.
  • Vruggink in Halle heeft zijn Skoda-dealerschap verkocht aan Dago, die nu in Doetinchem behalve Seat, Audi en VW ook Skoda's verkoopt.
  • Vruggink gaat verder als erkend reparateur van Skoda's, en is ook als zodanig te vinden op de website van Skoda.
  • Auto Blij in Zevenaar is niet meer alleen Seat dealer, maar nu ook "specialist in Audi, Volkswagen en Skoda" en wil dus graag ook auto's van die merken onderhouden, maar is op die websites tussen de dealers niet te vinden. Alleen dus bij Seat.nl.
Samengevat een flinke verschuiving in deze regio dus. Met een vraag zit ik nog:

Weet iemand het verschil tussen een "erkend ŠKODA Service Partner" en een Seat dealer die zich "specialist in Audi, Volkswagen en Skoda" noemt? Heeft het onderhoud door de een of de ander bijvoorbeeld gevolgen voor eventuele lange-termijn fabrieksgarantie (als lakgarantie)?
 

Joske

Forumguru
In principe mag het niet uitmaken volgens de Europese wetgeving inzake garantie, zolang de reparaties en onderhoud maar bij een erkend garagehouder gebeuren. Dus stempels in een boekje waarbij de voorgeschreven km-stand niet overschreden wordt.
 

ertromp

Forumguru
Ik verwacht dat wanneer je lakproblemen hebt en je komt dan bij zo'n "specialist" dat deze niet kosteloos aan het werk zal gaan.
De dealer of zo'n erkend servicepartner zal dit wel doen ongeacht of je nu in Limburg, Groningen of de achterhoek woont.
Gebruikt zo'n servicepartner wel de OEM delen bij onderhoud? De garantie zal in de kleine lettertjes vast daar wel wat over roepen.
 
Laatst bewerkt:

Rallye

Forumguru
Van Vruggink heb ik begrepen dat hun stap van dealer naar "erkend reparateur" geen gevolgen heeft voor de mobiliteitsgarantie. Als je naar de SEAT-dealer gaat zou dat wel gevolgen kunnen hebben. Wat gezien de verregaande overeenkomsten tussen SEATs en Skoda's dan wel weer belachelijk zou zijn. Waarom bel je niet eens met Zevenaar?
 

emilio3333

Forumguru
Sinds vandaag staat op het pand in Duiven dat Zijm nu Seat dealer is.
Erg jammer...hier een zeer tevreden klant van Blij.
 

Erik_NL

Forumguru
Van Vruggink heb ik begrepen dat hun stap van dealer naar "erkend reparateur" geen gevolgen heeft voor de mobiliteitsgarantie
zolang het bedrijf door Pon als onderhoudsbedrijf erkend wordt ... doorgaans enkele jaren na bëëindiging dealerschap
 

Octavia32

Forumguru
Dat doen ze zeker, ze zijn een officieel erkend service punt.je kunt ook nog steeds op verrasendskoda vruggink selecteren.

Ik vind het een super (dealer) autobedrijf. Al zou ik in haarlem wonen zou ik nog voor mijn beurtjes nog naar Halle rijden voor de persoonlijke service advies en goede service..
 

piair1982

Forumguru
Erkend door de fabriek. Die bepaalt en Pon fungeert als tussenpersoon.
De reden hiervoor is de zogenaamde blauwdruk. Dit is een doorlopend project om van ongeveer 250 volkswagen verkooppunten naar 33 terug te gaan. Om zo een gelijke rayonverdeling te krijgen. Dit geldt voor alle merken die Pon importeert.

Erkend reparateur heeft toegang tot alle fabrieks informatie. En Erkende dealerschap is dus officieel dealer van merk. Vruggink en Blij zijn van dealerschap naar erkend servicepunt terug gegaan. Dago en Zijm zijn de grote regionale dealers voor deze gebieden.

Hoe ik dat allemaal weet? Ik werk bij Zijm :D
 

Octavia32

Forumguru
Dat wist ik al dat je daar werkte had je al een keer verteld, en je woont nog geen 8km bij mij vandaan..:jaja:
Als je nou ook wat met VCDS kon doen hebben we centraal in Nederland ook nog een VCDS Guru erbij.
 

andrehj

Forumguru
En Erkende dealerschap is dus officieel dealer van merk. Vruggink en Blij zijn van dealerschap naar erkend servicepunt terug gegaan. Dago en Zijm zijn de grote regionale dealers voor deze gebieden.

@piair1982 :
Begrijp ik het goed dat Blij ook geen (verkopende) dealer van Seat meer is? En dat ze dus beide nu dezelfde status hebben?
Maar waarom staat Blij dan op seat.nl nog wel tussen de (verkopende) dealers, en vind ik op skoda.nl Blij helemaal niet terug, maar Vruggink wel?

Ik snap er niets van.
 

piair1982

Forumguru
Nee niet zolang ze officieel erkend Škoda of Seat reparateur zijn.
Dus kan je daar gewoon naar toe tot het moment dat ze geen erkend reparateur meer zijn.
 

Cordoba

Forumguru
Ik heb het idee dat 'erkend reparateur' eigenlijk hetzelfde is, als wat 20 jaar terug subdealer werd genoemd.

Voor normale garantie heeft erkenning door Pon/Skoda geen enkele invloed, alleen moet onderhoud gebeuren volgens de richtlijnen van Pon/Skoda, en die richtlijnen moeten ze ook ter beschikking stellen van garages die geen Skoda-dealer zijn (europese regelgeving).

Voor zaken als lakgarantie, doorroesten van binnenuit en mobiliteitsgarantie gelden andere regels. Voor de eerste twee wordt het ontbreken van dealerstempels voor het onderhoud, vaak als reden opgevoerd, dat men geen kans heeft gehad om lak/roest problemen vroegtijdig te signaleren, en grotere kosten te voorkomen. Mobiliteitsgarantie is iets dat door het dealernetwerk in het leven is geroepen, dus ook de regels zijn door hun bepaald.

@andrehj Heb je enig idee, of al die dealer in de carrousel ook eigendom zijn van de Pon Holding? Dat zou wat mij betreft veel verklaren: dan is het gewoon het opnieuw verdelen van de koek onder de eigen dealervestigingen in de regio.
 

piair1982

Forumguru
Dago en Zijm zijn niet van Pon.
Via de website van Pon kun je zien welke dealers onder hun vallen en welke zelfstandig zijn.
 

jalex_h

Forumguru
Dan ben je een slechte advocaat. Via kvk.nl is eenvoudig te achterhalen wie de uiteindelijke eigenaar is. In het geval van Zijm is dat PAZ holding bv.
 
Bovenaan Onderaan